Wino hiszpańskie

Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do potraw zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten ponadprzeciętny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Radzimy które wino pasuje do których potraw.

Wino włoskie

Jakie wino pasuje do dań z makaronem?
Makarony najprzyzwoiciej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron serwowany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najlepiej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.

wino w kartonie

Z którym winem podawać ryby?
Stara zasada powiada, że do ryb najlepiej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednakże jeden: musi to być wino lekkie.

Z jakim winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje jedynie wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana albo z młodym winem czerwonym, lub musującym winem różowym. Jeśli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o odcieniu czerwonym.